Print

Ο κορωνοϊός ως άλλοθι πολιτικής υποκρισίας

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

COVID socialΟι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις 23/4, θα κριθεί το μέλλον της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ένωσης των Ευρωπαίων. Πρόκειται για την Ένωση στην οποία επενδύθηκαν τόσες ελπίδες και η οποία, τα τελευταία χρόνια, μας επεφύλαξε τόσες απογοητεύσεις. Η θλιβερή εξέλιξη με τις εκατόμβες των θυμάτων της πανδημίας, μας θύμισε, ακόμη μια φορά, πόσο αδύνατη είναι η Ένωσή μας. Απέναντι στην προοπτική της ενδυνάμωσής της υπάρχει, όμως, διάσταση απόψεων, στρατηγικών επιλογών και προοπτικών.

Print

H τηλε-ιατρική θέλει εκτός από τεχνολογία και όραμα!

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

AliferisΣτην εποχή του κορωνοϊού τιμάμε εκείνους που έφτιαξαν το εθνικό σύστημα υγείας, όχι επειδή, απλώς, προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ αλλά επειδή η ζωντανή μνήμη μας επιτρέπει να σταθμίζουμε το βάρος και το βάθος των κυβερνητικών χειρισμών, σήμερα. Αφορμή για το άρθρο που ακολουθεί μου έδωσαν δύο ειδήσεις- ανακοινώσεις. Η πρώτη αναφερόταν στο ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν διαθέτουν τις υποδομές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτή του κορωνοϊού. Αυτό που μπορούν να κάνουν τα περιφερειακά κέντρα υγείας είναι να παραγγέλνουν αεροδιακομιδές οι οποίες, όμως, όπως είναι, φυσικό, αργούν να πραγματοποιηθούν. Η δεύτερη ήταν μια ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στην οποία αναφερόταν ότι μεταξύ των μελλοντικών σχεδίων της ηγεσίας του είναι η ανάπτυξη της τηλε-συμβουλευτικής.

Print

Ο κορωνοϊός ως ευκαιρία μεταρρύθμισης της πολιτικής δημόσιας υγείας

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

coronavirus Στην χώρα μας, η οργάνωση των δημόσιων πολιτικών προηγήθηκε της ορθολογικής διοικητικής οργάνωσης του κράτους. Αυτές οργανώθηκαν, ανορθολογικά, με βάση ένα πελατειακό πρότυπο το οποίο, σε βάθος χρόνου, μεταλλάχθηκε σ’ ένα ιδιοτυπικό σύστημα διακυβέρνησης. Αυτό οφειλόταν στις «φυλές» και τους «φυλάρχους» που υποδύονταν τους κυβερνήτες ενός, κατά τα λοιπά, δυτικοστραφούς κράτους σε βάθος 200 χρόνων. Έτσι, σήμερα, παρουσιάζεται η παράξενη εικόνα, ειδικότερες πολιτικές του κράτους να ασκούνται από αποκεντρωμένες μονάδες των υπουργείων, με τον έναν ή τον άλλο βαθμό επάρκειας, ενώ οι Περιφέρειες και oι Δήμοι να παραμένουν αποψιλωμένες από αρμοδιότητες και ευθύνες. Τα κεντρικά χαρακτηριστικά του παρανοϊκού αυτού συστήματος είναι:

Print

Το πατριωτικό καθήκον είναι πάνω από την μικρο-πολιτική

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

EVROS-4Ενώ η χώρα υπεραμύνεται, στα σύνορά της στον Έβρο και στα νησιά, της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία με όπλο τους μετανάστες, τα δύο μείζονα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν τις αλληλοκατηγορούνται μ’ έναν τρόπο ιδιαίτερα αντι-παραγωγικό, α-κοινώνητο και αχρείαστο. Αντιπαραγωγικό είναι να συνεχίζουν την ίδια κουβέντα που έκαναν  μέχρι προχθές. Συζητούσαν, δηλαδή, μέχρι πριν από λίγες ώρες, εάν στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού τα κατάφεραν  καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ η η ΝΔ. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία μετέτρεψε τις τελευταίες ώρες τις προφορικές απειλές της εναντίον της ΕΕ ότι θα ανοίξει τις στρόφιγγες των μεταναστών, σε πράξη, χρησιμοποιώντας τους εγκλωβισμένους στην επικράτειά της ως όπλο. Αυτή είναι μια  διαφορετική πραγματικότητα από την γνωστή σε μας που περιλαμβάνει δουλεμπόρους, ΜΚΟ και μεγαλοστομίες σχετικών και ασχέτων δημοσιολογούντων περί της φύσεως του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Επομένως, δεν προσφέρει σε τίποτα η συνέχιση του μικρο-πολιτικάντικου καυγά για το ποιός από τους δύο τα έκανε χειρότερα.

Print

Απεργία, τσαμπουκάς και μεταρρύθμιση

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Apergia Αχός μεγάλος ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόσφατη πανελλαδική απεργία από εκείνους που δεν βλέπουν με καλό μάτι  τους απεργούς, τον διάλογο, το επιχείρημα και τη διαμαρτυρία. Πολλοί από τους δυστροπούντες δεν πολυσυμπαθούν την ύπαρξη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θέσης και αντίθεσης, δηλαδή την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Γενικώς, η δημοκρατία έχει κόπο, είναι μπελάς και οι βάλλοντες εναντίον της «χούντας» των συνδικαλιστών δεν έχουν όρεξη για μπελάδες. Έτσι, διολισθαίνουμε από τους επαγγελματίες ψευδολόγους του ΣΥΡΙΖΑ στους αρνητές του διαλόγου της ΝΔ. Δεν δικαιούμαστε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε. Ένας μόνον ξέρει τι πρέπει να γίνει. Είναι ό ίδιος που δίνει διαρκώς «εντολές» - διαταγές, καλύτερα- στους υπουργούς του να πράξουν τα αυτονόητα (πάντα, όμως, κατόπιν εορτής). Κι έτσι, για παράδειγμα, ο μονίμως βάλλομενος και έκθετος υπουργός Μεταφορών πήρε εντολή από τον πρωθυπουργό τον ίδιο να απειλήσει θεούς και δαίμονες για να ανοίξει το αμαξοστάσιο που είχαν καταλάβει συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη δική του παράταξη!

Print

Σοσιαλδημοκρατία, κράτος δικαίου και διοικητική μεταρρύθμιση

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

SocialDemocracyΗ σχέση του κράτους δικαίου και της σοσιαλδημοκρατίας είναι οργανική και διηνεκής. Το κράτος δικαίου αποτελεί το μέσον δια του οποίου η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να παράσχει τις εγγυήσεις ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων για την ανάπτυξη και την διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης καθώς και για την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων. Η συνέχεια και η βιωσιμότητα των πολιτικών εξαρτώνται από την ποιότητα της νομοθέτησης και της δικαιοσύνης, από τον βαθμό ανοιχτότητας και διαφάνειας των θεσμών καθώς και από την ένταση του κοινωνικού ελέγχου του κράτους.

Print

Ευκαιρίες και προκλήσεις από την αναδιάταξη των κρατικών αρμοδιοτήτων

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

puzzle ffeedΓια μια ακόμη φορά ανακινείται το θέμα της αναδιάταξης των κρατικών αρμοδιοτήτων. Για την ακρίβεια, σχεδιάζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κέντρο στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Λίγες από παλαιότερες απόπειρες έχουν ευδοκιμήσει. Πολλαπλά εμπόδια, αρχίζοντας από συνταγματικά μέχρι συντεχνικά, εμπόδιζαν την αναδιάταξη του δημόσιας διοίκησης από ένα συγκεντρωτικό σ’ ένα περιφερειακό μοντέλο οργάνωσής της. Η έλλειψη ενός οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο απαιτείται προκειμένου να τελεσφορήσει το περίπλοκο αυτό εγχείρημα, αποδείχτηκε στις περισσότερες των περιπτώσεων καθοριστική για την αποτυχία του.

Print

Ποιος ανάβει φωτιές στην Πολιτική Προστασία;

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

pyrosvestisΕικόνα πρώτη: Υπηρεσιακά αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής με λιωμένα λάστιχα μεταφέρουν πεζοπόρα τμήματα για κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς. Ο οδηγός, έχοντας αίσθηση ευθύνης για τους 50 ανθρώπους που μεταφέρει, ύστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες να επισημάνει τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν στην υπηρεσία του, αρνείται να συνεχίσει να οδηγεί το λεωφορείο-νεκροφόρα για 12 ώρες την ημέρα. Περνάει ΕΔΕ και τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Print

2010-2020: Μια χαμένη δεκαετία για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

DekaetiaΜε τον νέο χρόνο, το 2020, ολοκληρώνεται μια δεκαετία η οποία θα χαρακτηριστεί από τους ασχολούμενους με τη διοικητική ιστορία της Ελλάδας ως η δεκαετία της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας για να αποκτήσει η χώρα μια σύγχρονη, αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση. Μεγάλη ευκαιρία θεωρούμε ότι ήταν το «παράθυρο ευκαιρίας» που προέκυψε από τον συνδυασμό της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και της κρίσης του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Κατά τη δεκαετία αυτή αποδείχτηκε ότι η επικράτηση του πελατειακού κράτους ήταν η ικανή συνθήκη που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία: Συνεχείς προσλήψεις που οδήγησαν σε αλόγιστη αύξηση του δημοσιοϋπαλληλικού πληθυσμού ο οποίος, το 2010, πλησίασε το ένα εκατομμύριο, ξέφρενες απολαβές στα «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ που ξεπερνούσαν τις 10.000 ευρώ μηνιαίως, απίστευτες σπατάλες που οδηγούσαν τους προϋπολογισμούς των υπουργείων να «σκάνε» στο εξάμηνο. Ο κυνισμός, η συναλλαγή, η αδιαφορία για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και η ανομία είχαν εκτιναχτεί στα ύψη. Οι πρωτοποριακές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις του ΑΣΕΠ, των ΚΕΠ και του «Καποδίστρια» δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πορεία της παρακμής.
Print

Η ΝΔ στην κυβέρνηση, οι μετακλητοί στην εξουσία

Written by Έφη Στεφοπούλου on .

There are no translations available.

Cheating runnerΤην πρόσφατη περίοδο του ευσυνείδητου εγκλεισμού των περισσότερων εξ ημών στο σπίτι, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναλάβει δράση με ένταση σε δύο μέτωπα. Από την μια αυτό της επικοινωνιακής προβολής των αισιόδοξων μηνυμάτων από το μέτωπο του κορωνοϊού, και από την άλλη, αυτό της εργώδους προσπάθειας να κρύψει πίσω από το προπέτασμα αισιοδοξίας, ένα όργιο πελατειασμού, αναξιοκρατίας και καταστρατήγησης κάθε αρχής χρηστής διοίκησης στο Δημόσιο.

More Articles...

Newsletter

Sign up to our newsletter.