Print

Πατριωτικό είναι το μη πελατειακό

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Elia Οι περισσότεροι δημοσιολογούντες προεξοφλούν ότι τα δυσβάστακτα μέτρα θα οδηγήσουν σε κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ο υπουργός των Οικονομικών μας διαβεβαιώνει ότι τα αντίμετρα, των οποίων την πατρότητα διεκδικεί, θα το αποτρέψουν. Οι εμμονικοί υπουργοί Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Υγείας προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε επένδυση, να πνίξουν κάθε παραγωγική ικμάδα. Από δίπλα, τα κομματικά ζόμπι απομυζούν ό,τι έχει απομείνει από θέση μετακλητού, μέλους ΔΣ νομικού προσώπου ή αμειβόμενης επιτροπής.Μια αποδεδειγμένα άχρηστη και επικίνδυνη κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από ένα μεταλλαγμένο κόμμα κι έναν αδίστακτο καιροσκόπο ως κυβερνητικό εταίρο, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα που προσδοκά ως σανίδα σωτηρίας την ανασυγκρότηση μέσα από τις στάχτες της

Print

Ρουσφετομηχανές 156 ίππων

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

156 ippoi_Μπορεί στη διαπραγμάτευση να μην κατάλαβαν ακριβώς τι παιζόταν, μπορεί και στο Eurogroup να άργησαν να καταλάβουν την παγίδα του Σόιμπλε, μπορεί να ζουν ένα δράμα τώρα που έχουν μαζευτεί τόσες γραβάτες και δεν μπορούν να διαλέξουν, μπορεί, γενικά να είναι βραδύνοες και ανίκανοι στην άσκηση της διακυβέρνησης. Σ’ ένα πράγμα όμως σκίζουν: Όταν πρόκειται να κάνουν ρουσφέτια -για την ακρίβεια να εφεύρουν μηχανές/πολλαπλασιαστές ρουσφετιών- εκεί είναι, απλώς, αχτύπητοι. Όπως τώρα με τα οργανογράμματα του δημοσίου. Μαθαίνουμε ότι εγκρίθηκαν οι νέοι Οργανισμοί υπουργείων στους οποίους προβλέπεται μεσοσταθμική αύξηση των οργανικών θέσεων έως 10%. Ναι, καλά διαβάζετε: Αύξηση όχι μείωση των οργανικών θέσεων. Οργανικές θέσεις χρειαζόμαστε για να μπορούν να γίνουν «σωστές» προσλήψεις. Όχι σαν εκείνες τις μισερές των εξαμήνων, οκταμήνων, κλπ. Σωστή πρόσληψη είναι η πρόσληψη με ορίζοντα τριακονταπενταετίας.

Print

Σταματείστε να απαξιώνετε τη δημόσια διοίκηση κ. Υπουργοί!

Written by Έφη Στεφοπούλου on .

There are no translations available.

O la_la«Το πολύ 10 συμβούλους θα έχει κάθε υπουργός, ώστε να αναγκάζονται οι υπουργοί να συνεργάζονται στενότερα με τη Διοίκηση» λέει το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Μακρόν την προηγούμενη Παρασκευή 19/5. Στους 10 αυτούς συμβούλους περιλαμβάνονται κι ο διευθυντής του γραφείου κάθε υπουργού καθώς κι ο υπέθυνος τύπου (ενώ οι δικοί μας έχουν ξεχωριστά «γραφεία τύπου»). Κάθε πρόσληψη συμβούλου θα πρέπει να έχει την έγκριση του ίδιου του προέδρου της Γαλλίας, και ο κατάλογος των συμβούλων κάθε υπουργού θα αναρτάται στο διαδίκτυο. Αυτά για την Γαλλία των 12 υπουργών και των 2 αναπληρωτών υπουργών, με τους 66 εκ. κατοίκους – γιατί στην Ελλάδα έχουμε 44 υπουργούς,αναπληρωτές και υφυπουργούς και μόλις 10 εκ. Έλληνες. Αλλά δεν θέλω να σταθώ στους αριθμούς. Εκείνο που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι η αιτιολογία, της περικοπής των θέσεων συμβούλων: «Για να συνεργάζονται περισσότερο οι υπουργοί με τις υπηρεσίες».

Print

Καταστροφές

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Karkatsoulis May_2017Τι κοινό έχει το τέταρτο Μνημόνιο με το δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης; Μα το έλλειμμα πολιτικής! Για την ακρίβεια, την έλλειψη μιας δημόσιας πολιτικής που έχει στόχους μέθοδο και αποτελέσματα και δεν είναι μόνο χειραγώγηση και εντυπωσιασμός. Το τέταρτο μνημόνιο των Τσίπρα - Καμμένου είναι το επαχθέστερο όλων: με νέες περικοπές στις συντάξεις και μέτρα που προσεγγίζουν το εξωφρενικό ποσό των 5 δισ. εξοντώνει την κοινωνία. Χωρίς την ύπαρξη συστήματος προστασίας των κοινωνικά ασθενέστερων και με ακμαιότατα πελατειακά δίκτυα, η χώρα πορεύεται κλυδωνιζόμενη σ' ένα αβέβαιο μέλλον.

Print

Χώρα επί ξυρού ακμής

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

on the_edgeH κομματική αντιπαράθεση περί των μέτρων/αντιμέτρων μιας ακόμη συμφωνίας που διατηρεί την Ελλάδα ζωντανή - αλλά στην εντατική και με τον αναπνευστήρα - επιτείνει τη διάχυτη στην κοινωνία απογοήτευση και παρά τους παιανισμούς του μνημονιακότερου των μνημονιακών πρωθυπουργών κ. Τσίπρα, δεν προιοωνίζεται την έξοδό μας από τη μιζέρια. Χωρίς ίχνος μεταρρυθμιστικών προτάσεων και σχεδίων, η χώρα παραμένει μετέωρη. Ως μεταρρυθμίσεις η θλιβερή κυβέρνησή μας (όπως εξάλλου και οι προηγούμενες) έχει δεχτεί τα οριζόντια μέτρα λιτότητας. Μεταρρύθμιση, όμως, δεν συνιστά μόνη η ευθυγράμμιση της συνταξιοδοτικής δαπάνης με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά η εδραίωση αρχών, μεθόδων και στόχων που θα μας επιτρέψουν να έχουμε υγιή ανάπτυξη. Μεταρρύθμιση, επίσης, δεν συνιστά μόνη η προκρούστεια μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά η δίκαιη (αναλογική) διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας. Μεταρρύθμιση, επίσης σίγουρα, δεν συνιστά το άνοιγμα των καταστημάτων 24 ώρες το 24ωρο, τις Κυριακές, τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, αλλά η ύπαρξη σχεδίου για την προώθηση καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων που ασφυκτιούν ή εγκαταλείπουν τη χώρα η μια μετά την άλλη.

Print

Ελληνικότητα

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

ellinikotita 14Η συζήτηση περί μιας (γαλλικής) ταυτότητας ως μέσου αντίστασης στην παγκοσμιοποίηση δεν προκαλεί αντίστοιχους προβληματισμούς στην Ελλάδα. Είτε διότι δεν μας αφορά, αφού εμείς (αριστεροί - προοδευτικοί) δεν πιστεύουμε σε μια εθνική αλλά σε μια διεθνοποιημένη ταυτότητα, είτε διότι η δική μας ταυτότητα (δεξιοί - συντηρητικοί) παραμένει αναλλοίωτη ανά τους αιώνες. Η ελληνική ταυτότητα φαίνεται να συμπιέζεται μεταξύ μιας εθνοαρχαϊκής και μιας διεθνιστικής κατανόησής της. Αμφότερες έχουν έναν αντικοινωνικό χαρακτήρα, αφού η μεν πρώτη εξιδανικεύει μια κοινωνική συνθήκη, τις μεταβολές της οποίας δεν μπορεί/θέλει να παρακολουθεί σε βάθος χρόνου, ενώ η δεύτερη, που δεν ορίζεται ως προς το περιεχόμενό της επαρκώς, απαξιώνει την ελληνικότητα και τα σύμβολά της.
Print

Τοπική διακυβέρνηση αντί πελατειακής αυτοδιοίκησης

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

dimarxeio-alimouΣκηνή πρώτη: ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης κατηγορεί την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου ότι έκοψε τη χρηματοδότηση του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε δεινή θέση παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η υπουργός απαντά ότι αναβαθμίζει το ίδρυμα και απέδωσε πολιτικά κίνητρα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την κριτική του. Σκηνή δεύτερη: ο γαλαντόμος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανακοινώνει ότι θα λύσει «οριστικά» το θέμα των συμβασιούχων, μονιμοποιώντας 30.000 εξ αυτών που καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» (κατά παράβαση της ρητής συνταγματικής απαγόρευσης). Τέτοιες σκηνές μιας μόνιμης διελκυστίνδας μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζουν τη σχέση τους.
Print

C4I, πιέσεις τρίτου τύπου, πολιτικές ελέγχου, και διαφθορά

Written by Έφη Λαμπροπούλου on .

There are no translations available.

kxdofrcqdq51e2fe96842a0Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε στον Τύπο ότι απειλείται κατάσχεση ελληνικής δημόσιας περιουσίας στις ΗΠΑ, εξαιτίας υπολοίπου οφειλής 40 εκατ. ευρώ της χώρας για το C4I. Το C4Ι [Command, Control, Coordination, Communications, and Integration] ή σκωπτικά «συμφορά» για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ήταν ένα σύστημα σύγχρονης τεχνολογίας για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Περιελάμβανε 30 υποσυστήματα και θα συντόνιζε την οδική κυκλοφορία, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την πολιτική προστασία και τους Αγώνες. Αστυνομία, πυροσβεστική, ακτοφυλακή, ένοπλες δυνάμεις και κέντρο πρώτων βοηθειών μπορούσαν με τα δεδομένα που τους παρέχονταν, να αξιολογούν την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνουν αποφάσεις.

Print

Ανοιχτότητα και ηλεκτρονική διακυβέρνηση κατά του πελατειακού κράτους

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Karkatsoulis 8Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αποκαλύφθηκε ότι η ηλεκτρονική υποδομή, που είναι απαραίτητη προκειμένου να λειτουργήσει η προβλεπόμενη διαδικασία, δεν είναι έτοιμη και ο χρόνος που θα παραδοθεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Μέχρι τότε, εννοείται, ότι οι μεγαλο-μπαταχτσήδες θα μπορούν να συνεχίσουν να πίνουν τη σαμπάνια τους εις υγείαν των κορόιδων. Το ίδιο ακριβώς επαναλήφθηκε με το νόμο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Στις διατάξεις του, στις οποίες συναίνεσε και η αντιπολίτευση, προβλεπόταν η δημιουργία ενός portal μέσα από το οποίο να μπορεί κανείς να ολοκληρώνει τις αναγκαίες διοικητικές διαδικασίες. Ο κόμβος δεν έχει γίνει και, σήμερα, οι διαδικασίες ακολουθούν την πεπατημένη (της συναλλαγής και του ρουσφετιού). Για τις προμήθειες ισχύουν τα ίδια, για την «δεξαμενή στελεχών» του Δημοσίου από την οποία θα επιλέγονταν οι προϊστάμενοι, τα ίδια.

Print

Πολυνομία και ανομία

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

polyanomiaΗ έξαρση της εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα οφείλεται, εν πολλοίς, σ' έναν απίθανο νόμο (Ν.4416/2016), εμπνευστής του οποίου ήταν ένας δικαιωματιστής υπουργός. Με τον συγκεκριμένο νόμο χορηγήθηκε ευρύτατης έκτασης αναστολή σε βαρυποινίτες με την αιτιολογία των κακών συνθηκών διαβίωσής τους στις φυλακές. Χαρακτηριστικό όλων όσοι ομνύουν στον ατομικιστικό δικαιωματισμό είναι η περιφρόνηση και απαξία του κοινωνικού συνόλου και των δικαιωμάτων του όπως κατοχυρώνονται μέσω των κανόνων δικαίου. Να σημειωθεί ότι οι ιδεοληπτικοί της εθνολαϊκιστικής κυβέρνησης περιφρονούν τους κανόνες δικαίου και τους φορείς παραγωγής τους, ιδίως δε το Κοινοβούλιο. Μάλιστα, ξεπέρασαν και τη χειρότερη στιγμή της ελληνικής νομοθέτησης από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, που ήταν το «βρώμικο 1989». Τότε, η κατά τα προσχήματα «οικουμενική» κυβέρνηση κατάφερε να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει 43 νόμους (κάκιστης ποιότητας). Εκείνο το χαμηλό ξεπέρασε, όμως, το 2015 ο κυβερνών αριστεροδεξιός συνασπισμός, αφού παρήγαγε εν συνόλω 36 νόμους, εκ των οποίων 3 ήταν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και 7 κυρώσεις συμφωνιών με άλλες χώρες

More Articles...

Newsletter

Sign up to our newsletter.